Pilates is de naam voor een methode van speciale lichaamsoefeningen die spiergroepen versterken zonder dat de spieren en gewrichten overmatig worden belast. De oefeningen starten vanuit de buik, de lage rug en het bekken. Gecombineerd met een gecontroleerde ademhaling, bevordert Pilates de gezondheid van lichaam en geest.

 

De methode is bedacht door Joseph Pilates (1880-1967). Hij verfijnde de oefeningen toen hij tijdens WO I samen met andere soldaten gevangen werd gehouden. Na zijn vrijlating vertrok hij naar de verenigde Staten waar hij in een eigen sportschool het programma uitwerkte tot 500 specifieke oefeningen.

 

Pilates noemde zijn methode Contrology omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen. De nadruk van de methode ligt bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen.

 

Geschiedenis

Pilates ontwikkelde zijn methode tijdens de Eerste Wereldoorlog met de bedoeling om het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Mede door zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, beval hij een aantal oefeningen aan met de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen. Die moesten de gewonde soldaten helpen hun gezondheid terug te vinden en hun belangrijkste spieren te verstevigen.

 

Principes

Net zoals bij yoga legt Pilates nadruk op de principes: Centriciteit, Concentratie, Controle, Precisie, Ademhaling en vloeiende bewegingen.

 

Nadelen

De Pilatesmethode werd meestal aangeleerd door gespecialiseerde instructeurs die een vrij hoge prijs vroegen voor hun lessen. Tegenwoordig is Pilates meer algemeen en kun je de lessen volgen in een grotere sportschool tegen normale tarieven.

Veel van de oefeningen worden afgeraden voor zwangere vrouwen.

 

Bronnen

Pilates, Joseph, Pilates' Return to Life through Contrology, Presentation dynamics, Incline Village, 1945. ISBN 0961493798.

 

Royal College of Midwives. Pilates and pregnancy (.pdf). Volume 8, Number 5, p. 220-223. Royal College of Midwives (2005) Geraadpleegd op 11 september 2007

 

http://www.spiritueel-woordenboek.nl/woordenboek/P/pilates_549/

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pilates